Автор: Калина Андролова, Гласове Следвайте ни в ТелеграмБългария се превръща в инструмент

...
Автор: Калина Андролова, Гласове Следвайте ни в ТелеграмБългария се превръща в инструмент
Коментари Харесай

Боян Чуков пред Гласове: Американските планове са много сериозна заплаха за България. Правителството ни води към превръщане във фронтова държава

Автор: Калина Андролова, " Гласове "  Следвайте ни в Телеграм

България се трансформира в инструмент за еднократно прилагане за задачите на американската тактика в Черно море

Ние към този момент участваме във войната – с територия, с марионетно държавно управление, с медии

Интервю с Боян Чуков, интернационален наблюдаващ

Съединени американски щати възнамеряват да построят в съкратени периоди гъста военна инфраструктура наоколо до румънската черноморска линия. Северна България и изключително Варна са естествено продължение на американския план за милитаризиране на района.

Съединени американски щати слагат акцент върху Румъния, която играе значима роля в плана „ Междуморие “. Букурещ има две съществени задания: да противодейства на Русия в Черно море и да блокира основаването на оста Москва-Белград.

Центърът за стратегически и интернационалните проучвания на Съединени американски щати преди към 5-6 месеца изготви изчерпателен отчет: „ Негостоприемно море: към новата тактика на Съединени американски щати в Черноморския район “. В отчета намерено е написано, че американците организират подготовка за втори необятен фронт срещу Русия, в който ще бъдат въвлечени страните от Черноморието, а след това и от Каспийския район.

Причината за война не е единствено в тази страна, която стартира войната, само че и в дейностите на други страни, които я вършат неизбежна.

Американците имат ситуирано тактическо нуклеарно оръжие в седем бази в пет европейски страни. То може да бъде използвано единствено след заповед от Вашингтон. Но американските военни бази се употребяват с екстериториалност, по тази причина е мъчно да се откри действителната обстановка. Някой може ли да каже дали в американската база „ Бондстийл “ в Косово има нуклеарно оръжие?

Днешното българско държавно управление води страната ни към превръщането й във фронтова страна. Очертаващият се боен конфликт сред Русия и Съединени американски щати в Черно море ще сложи американските военни бази у нас като съществени цели на съветските ракети.
България е доста лесна за обработка, тя просто се съгласява на всичко. Държавата ни с това държавно управление влиза в доста добра кооперация с военната машина на Украйна. Затова и военното разузнаване на Украйна идва на посещаване. Работим дружно за успеха на Украйна, без значение че доста добре знаем, че победа няма да има.

НАТО ни пази от Русия близо 20 години. За този интервал останахме без войска, без индустрия, без опазване на здравето, без обучение, без селско стопанство, без народен суверенитет, на процедура без страна.

- Господин Чуков, Съединени американски щати афишират Черно море за зона на своите стратегически ползи. Какво значи това в действителни дейности, да чакаме ли милитаризация на черноморските страни, нови военни бази, ескалация на напрежението? 

- Тази сякаш нова тактика на Съединени американски щати за Черно море въобще не е нова. Още след рухването на Берлинската стена Съединени американски щати прибавиха черноморските страни от някогашния комунистически блок към своята сфера на въздействие. По-скоро този законопроект е желание за по-стремителна и фокусирана интензивност от страна на Вашингтон в подтекста на войната в Украйна. Всяко едно събитие, което наподобява ненадейно, е вследствие на дългогодишни процеси, които пък имат вековна предистория. Всеки исторически образован човек знае, че западните страни от стотици години се стремят да управляват Черно море. Като контраст и в отговор на разширението на Руската империя към териториите на Османската империя. На 8 януари 1784 година султан Абдул Хамид I дава на Яков Иванович Булгаков, дипломата на Екатерина Велика в Константинопол, писмен документ-съгласие, с който признава властта на Русия над Крим. Малко по-късно европейските страни, главно Франция, Прусия и Швеция, афишират, че няма да гледат умерено по какъв начин Русия причислява Крим и усилва могъществото на империята си в Черно море. Към оня миг тези страни и изключително Версайският двор непрестанно подстрекават Османската империя за военни дейности против Руската империя. Причината е боязън от разширяващата се Руска империя. Оттогава до момента нищо не се е трансформирало. Архетипите са едни и същи, задачите са едни и същи, оръжията и силите обаче са разнообразни. И те могат да застрашат цялата наша планета. 

Съединени американски щати просто афишират главен акцент от тактиката им в Източна Европа. А тяхната непроменлива геостратегия е известна – натискане на Русия и Китай, които заплашват американското световно превъзходство. Още в края на 2014 година известният американски геополитик Джордж Фридман, който е и началник на американската частна разследваща организация „ Стратфор “, съобщи: „ Съединени американски щати се нуждаят от нова тактика за Черно море, центрирана в Румъния “. В неговата публикация „ Украйна, Ирак и Черноморската тактика “ са „ предсказани “ дейностите на Вашингтон в нашия район. Всички изброени от Вас догатки като мероприятия на Пентагона ще бъдат действителност. Да, следва усилване на милитаризацията в Черноморския басейн, само че тук основна е и реакцията на Москва. През март държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен разгласи американските искания в Черноморския басейн. Последва неотложен отговор от Мария Захарова, представител на съветското външнополитическо ведомство. Тя акцентира, че „ Съединени американски щати не са страна, която би трябвало да има отношение към Черноморската територия “. И добави, че „ Вашингтон непрекъснато се пробва да създава проекти за райони в света, в които американците не са показани по какъвто и да е метод “. Руската и американската позиции за Черно море са в безспорен конфронтация. И този факт не вещае нищо положително за България. Докато Съединени американски щати бяха в позицията на неоспорим световен хегемон, прогнозите на Фридман се сбъдваха, защото Съединени американски щати постановяваха личните си решения и тактики. Днес обаче се обрисуват контурите на многостранен свят и Русия дружно с Китай желаят да бъдат мощни геополитически артисти. Логично е част от „ прогнозите “ на Фридман да стартират да не се сбъдват. Защото Съединени американски щати не управляват всички фактори в полето на своите световни ползи.       
- Идеята е районът на Черно море да стане възпираща зона за войната сред Руската федерация и Украйна, т.е. Източният фланг на Алианса да може да посрещне допустимо разширение на спора. 

- Стратегията на американците е от дълго време известна, по тази причина доста значим е въпросът, какво накара Съединени американски щати тъкмо в този миг да озвучат своята „ нова Черноморска тактика “? Отговорът се крие в развиването на сраженията, които се водят на украинска територия. В Пентагона никой не си прави илюзии, че Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) ще реализиран триумф против Русия. Или че хората на военачалник Валерий Залужни ще завладяват Крим, каквито планове се тиражират из медиите. Припомням мненията в края на предходната година на редица „ анализатори “, които разпалено убеждаваха българите, че Русия губи Крим, отдръпва се от Херсонска и Запорожка области, предава ДНР и ЛНР на Киев и стартира да изплаща репарации на Украйна, която в обозримо бъдеще ще бъде призната в Европейски Съюз и НАТО. Припомням нелепите пиарски видеоклипове, които всеобщо се разпространяваха, по какъв начин на съветските танкове им свършва горивото, на всички места са разхвърляни партенки и ушанки, и това трябваше да ни убеди, че е настъпил краят на изостаналата съветска войска. Днес доста внезапно понижиха мненията в бравурната за украинската войска тоналност. Останаха единствено фейк-инфлуенсъри. Стратегическата цел на Съединени американски щати още от 90-те години на предишния век е надзор върху Кримския полуостров. Те се опитваха да реализират това през въздействие в политическия хайлайф на Украйна, посредством меки преврати, кървави майдани и прочие Съединени американски щати крояха проекти за базиране на части от Американските военноморски сили в Севастопол. Американски военни кораби направиха „ приятелско посещаване “ в Севастопол още преди 2014 година и трябваше НАТО да се нарежда в пристанищата на Крим през 2014 година, незабавно след сполучливия прелом и промяната на властта в Киев. Това беше повода „ зелените човечета “ изпреварващо да се появят в Крим. Москва няма да разреши американски военни кораби да акустират в Севастопол и да трансфорат Черно море в „ американско море “. 

- Oтказът на Украйна да продължи контракта с Русия за потребление въз основата в Севастопол отключи дейностите за отделяне на Крим, а по-късно Съединени американски щати подходиха с проекти за нови бази, за военна подготовка на украинската войска и прочие Но следва да кажем, че Западът подхваща дейности, тъй като регистрира и противоположната заплаха, Черно море да се трансформира в „ съветско езеро “. 

- Да, напълно правилно, Москва не може да разреши съветската военноморска база в Севастопол, която е такава от два века, да стане натовска, т.е. американска. Кримският полуостров е надълбоко вписан в морето плацдарм, който обезпечава стратегическа дълбочина. При положителни военно-технически средства тази дълбочина дава благоприятни условия за сондиране цялата акватория. На 3 август 2023 година Майкъл Влахос разгласява публикацията „ Украинската войска се разрушава “. Авторът споделя: „ Победена и разрушена войска са две разнообразни неща. Една войска, победена в борба, може да се отдръпна и да възвърне силите си, както направи Рим след унижението си в борбата при Кана (Втората пуническа война 2 август 216 година пр.н.е.), и в последна сметка унищожи огромния си противник Картаген. Но от време на време, когато армията се разбие, нацията също може да се разбие. Това се случи с огромните империи през Първата международна война, които се разпаднаха. Такава е ориста на украинската войска “. Майкъл Влахос е преподавал десетки години „ война и тактика “ в университета „ Джон Хопкинс “, в Американския военноморски лицей в Нюпорт и в Центъра за военноморски проучвания в Мексико Сити.

- Да, знам тази публикация, въздействаща е. За читателите ще допълня, че създателят разяснява изтощението и задава въпрос какъв брой безсилие може да понесе една войска преди да се разпадне. Подчертава, че жертвите са единствено част от изтощението, само че че има значение обезсърчаването, изключително когато външната поддръжка стартира да се изпарява и армията и народът схванат, че тези, които са инициирали войната и са дали обещание победа, са лъжци и измамници, че армията е предадена. Авторът споделя: „ Всичко това се стовари върху Украйна през последните шест седмици. “

- Точно по този начин. Именно това се осъзнава сега от всички. Мога и още да допълня от създателя, тъй като е забавно, въпреки и доста мъчително. Той написа, изтъквам: „ И все по-често командирите на украинските елементи упрекват висшите водачи, че просто ги употребяват като пушечно месо за облекчаване на господарите на НАТО. Не единствено взводове, само че и по-големи елементи се предават на съветските сили. Моралът се срутва. “ Има едно разбиране, наречено „ незаменими загуби “. Украинските елементи в действителност търпят големи загуби, за сметка на това Русия води войната с нараснало внимание към запазване на военните си сили. Влахос акцентира още, че изчисляването на украинските загуби е комплицирано, само че че последователно се натрупват тежки доказателства за мащаба на украинската злополука, в това число от напълно нормално броене на некролозите или мъртвите към този момент SIM карти. „ Не единствено мъртвите, само че и осакатените хора могат да срутен обществото. 50 000 украинци са изгубили един или повече крака. “ Ужасяващият въпрос е какво в действителност ще остане от Украйна! 

Казано в резюме, проект „ А “ от американската тактика за Черноморския басейн няма възможност да се осъществя. Или по-точно, шумно се проваля. Международната експертна общественост е безапелационна по този въпрос – въпросната победа на Украйна няма да се случи. Остават ангажираните пропагандатори, които дават безотговорна интерпретация на събитията в Украйна. На кого оказва помощ тази безнаказаност?! Не задълбочават ли тези неистини сериозната обстановка в Украйна?! Необходима ли е в действителност война до последния умрял боец?! Обърнете внимание, че по страниците на POLITICO към този момент се разяснява по какъв начин биха се развили събитията при възможна гибел на Зеленски. На това му се вика индиректен разследващ симптом за нещата, които се случват зад кулисите. Когато обстановката стане неизгодна за Съединени американски щати, те могат елементарно да се сбогуват със своите „ другари “. Довчера Зеленски беше централна звезда на успеха, на следващия ден може да е неуместен за идната насилствена формула – да вземем за пример скъсване на Украйна. Както споделя дългогодишният анализатор от Централно разузнавателно управление на САЩ Лари Джонс: „ Чудя се по кое време лондонските букмейкъри ще стартират да оферират залагане за рухването на Зеленски от власт или евакуиране на украинската войска от бойното поле? Това е по-добър маркер за хода на войната в Украйна от всички нелепости, оповестени от английското разузнаване или Института за проучване на войната “. 

Да разгледаме вид „ Б “ на американската тактика в Черноморския район, който е обвързван с опасенията им за „ съветското езеро “. В случай, че се провали първият вид, в който украинците трябваше да победят Русия и да си върнат Кримския полуостров, Вашингтон се приготвя за реалистичния вид Киев да загуби цялото Черноморско крайбрежие. Затова Пентагонът засилва внезапно своите старания, с цел да ускори американското наличие в Черноморския район. В България сполучливо беше извършена интервенцията „ промяна на режима “. И днешното българско държавно управление десуверенизира дефинитивно страната и сложи България напълно в услуга на стратегическите ползи на Съединени американски щати, без никакви възражения. В момента в Грузия се следи същата интервенция. Пентагонът построява военна логистика за основаването на опорни пунктове по периметъра на Черноморските пристанища, образуване на авиационни съединения, военноморски бази за военноморските сили на Съединени американски щати и НАТО, както и разрастване на инфраструктура за разследващи интервенции. 

Центърът за стратегически и интернационалните проучвания на Съединени американски щати преди към 5-6 месеца изготви изчерпателен отчет: „ Негостоприемно море: към новата тактика на Съединени американски щати в Черноморския район “. В отчета намерено е написано, че американците организират подготовка за втори необятен фронт срещу Русия, в който ще бъдат въвлечени страните от Черноморието, а след това и от Каспийския район. Във въпросния сюжет на Турция е отредена ролята на силов таран. Любопитен, само че противен миг е, че в материала страните от Черноморието и Каспийския район са охарактеризирани като непоправимо изостанали, небогати и корумпирани. 

Основно предизвикателство за Съединени американски щати остава Китай. Пентагонът към този момент стартира да трансферира военни активи към Индо-Тихоокеанския район. Каква връзка има това с тематиката? Връзката е, че Черноморската тактика на Съединени американски щати ще бъде с лимитирани запаси. Въпреки че Украйна и войната са значими за Съединени американски щати, по-голям дълготрайно е Китай. Съединени американски щати още не са сигурни по какъв начин би трябвало да подхождат към Китай. Те работят комплицирано, непоследователно, нерешително. Поради по-сложната им задача с Китай, тактиката им в Черноморския район се възнамерява да бъде въз основата на аутсорсинг и за сметка на районните съдружници и сътрудници. Следователно в нашия район Съединени американски щати ще желаят, само че няма да съумеят да осъществят всички свои набелязани авансово цели. Защото във времето ще бъдат от ден на ден ресурсно ограничавани.   

- Когато анализатори споделят, че е добре да се върви към мирни договаряния, те главно молят Съединени американски щати и НАТО да отдръпват поддръжката си за Украйна и да се признае надмощието на Русия. А за какво апелът не е към това, Русия да се отдръпна, да прекрати войната, да се прибере в границите си, да остави Украйна умерено да избира своя път на развиване? 

- Отговорът е доста елементарен. Сигурността на никоя страна не може да се гради за сметка на сигурността на друга. Реално Съединени американски щати и НАТО нарушиха всички свои задължения след рухването на Берлинската стена, които подсигуряваха взаимна сигурност. Съединени американски щати са тези, които нарушиха този баланс. Съединени американски щати потеглиха безогледно на Изток да усвояват зони на въздействие и стигнаха чак до Украйна, където направиха прелом и пожелаха да трансфорат Украйна във враждебна русофобска страна, на територията на която да разположат военна инфраструктура против Русия, да упражняват украинската войска, да приберат съветската военноморска база в Севастопол и да я трансфорат в база против Русия. Руската федерация беше прекалено търпелива, само че можеше ли да изтърпи и това, да подари на американците личната си военноморска база с в действителност стратегическо значение?! През ноември 2021 година Русия сложи остро въпроса какво би трябвало да стане, с цел да се възвърне нарушавания баланс по сигурността. И Русия изиска НАТО да се върне в своите граници от 1997 година И тъй като не последва никакво решение в тази посока, руснаците предизвестиха, че ще употребяват военно-технически способи, с цел да възстановят този баланс и да обезпечат своята национална сигурност. Тъй като сигурността на Съединени американски щати не може да бъде за сметка на сигурността на Русия. Тоест Русия е застрашена от геостратегията на Съединени американски щати за световна доминация, за надзор върху всяка страна, в това число и страните в най-голяма непосредственост до Русия. Това е отговорът на Вашия въпрос. 

- И въпреки всичко, каквото и да си приказваме, Русия е агресорът в Украйна. Много хора възприемат обстановката точно толкоз опростено. 

- Точно тази дефиниция „ каквото и да си приказваме, Русия е агресорът “ е неверна за мен. Можем ли за тези години след рухването на Берлинската стена да употребим същата дефиниция, „ каквото и да си приказваме “, Съединени американски щати нарушиха уговорките си за неразширение на НАТО и не престават да основават военни бази и инфраструктура за сметка на сигурността на Русия. Ние в Европа сме привикнали да заставаме (или сме принудени да заставаме) постоянно на гледната точка на Съединени американски щати и оттова да градим мнения и оценки. Но в тази обстановка има две гледни точки най-малко. И с цел да приказваме съществено, а не като пропагандатори, би трябвало да се вземат поради и двете гледни точки. Така че „ каквото и да си приказваме “, Съединени американски щати подготвяха Украйна за война, образоваха армията, желаеха да разположат бази и прочие Съединени американски щати провокираха Русия през Украйна. 

- Шефът на украинското военно разузнаване генерал-майор Кирило Буданов беше на посещаване в България. Какво може да значи това? Обсъдили са и уеб страницата „ Миротворец “. 

- Забележката, която излезе в медиите, че на срещата са говорили и за уеб страницата „ Миротворец “ е единствено прахуляк в очите на българската общност, защото това не е въпрос, който би трябвало да го вземат решение представителите на украинското военно разузнаване на среща с българското военно разузнаване. Още повече с министъра на защитата на България, който общо взето е извънредно интегриран в украинските военни силови структури, на които е бил консултант преди години. Украинците идват у нас, защото Украйна не е в положение да ангажира напълно НАТО на своя страна, по този начин както желае. Затова украинците организират спомагателна политика за замесване на обособените страни – членки на НАТО, търсят поддръжка по един независим и по-ангажиращ метод. Това се прави във връзка с Полша, на Словакия, на Румъния. Украйна не може да ангажира Португалия, която е прекомерно надалеч и ще направи алегорични жестове, или Германия и Франция, които имат съображения за предизвикването на Русия, или Унгария, която има устойчива позиция, макар че има обща граница с Украйна. Ето за какво украинците се обръщат към страните, които са най-близо и чиито държавни управления са склонни да работят под напън на Съединени американски щати. България е доста лесна за обработка, тя просто се съгласява на всичко. Държавата ни с това държавно управление влиза в доста добра кооперация с военната машина на Украйна. Затова и военното разузнаване на Украйна идва на посещаване. Работим дружно за успеха на Украйна, без значение че доста добре знаем, че победа няма да има. Със сигурност е контрактувано нещо значимо и евентуално е написано, което ще остане безусловно прикрито за обществеността. Подозирам, че оттук насетне министър Тагарев ще е задоволителен, с цел да взима съдбоносни решения от името на България без някои от тях да стигат до някакъв механизъм на общо утвърждение в Министерски съвет, да не приказваме за Народното събрание. Ситуацията е отвън норма, тя е екстрена. И демокрацията стартира да пречи. По време на война няма допитване какво желае народът. Народът в никакъв случай не желае война и постоянно желае мир. 

- Колко ще тежи България в тази разрастваща се отбранителна военна архитектура от тактиката на Съединени американски щати за Черно море?! Черноморските страни са оповестени за сериозно значими. Тази тактика ще способства ли за сигурността на България или тъкмо противоположното?! 

 - Под понятието „ черноморски страни “ се схваща Турция, Румъния, България, Молдова, Украйна и Грузия. България несъмнено няма да е „ звездата “ на американската Черноморска тактика. На този стадий Съединени американски щати слагат акцент върху Румъния, която играе значима роля в плана „ Междуморие “. Букурещ има две съществени задания: да противодейства на Русия в Черно море и да блокира основаването на оста Москва-Белград. Румъния ще бъде подтиквана да играе ролята на районен водач. Имаше непотвърдени клюки, че американското атомно оръжие от турската база Иджирлик е предислоцирано на румънска територия. Но публично няма удостоверение на тази информация. Във всички случаи Турция ще бъде основен фактор за осъществяване на американската геостратегия в Черно море. Съгласно проект „ Б “, за който загатнах, Съединени американски щати възнамеряват да построят в съкратени периоди гъста военна инфраструктура наоколо до румънската черноморска линия. Северна България и изключително Варна са естествено продължение на американския план за милитаризиране на района. Американските проекти са доста сериозна опасност за националната сигурност на България. България сега е нещо като прифронтова страна. Днешното българско държавно управление води страната ни към превръщането й във фронтова страна. Очертаващият се боен конфликт сред Русия и Съединени американски щати в Черно море ще сложи американските военни бази у нас като съществени цели на съветските ракети. България няма демографски капацитет съпоставим с този на Румъния или Турция. Затова за Пентагона главен интерес съставлява българската територия. Не е инцидентно, че някои организации за недвижими парцели дискретно не предлагат на своите клиенти да закупуват парцели на север от Варна. В някои български уеб сайтове се тиражира информацията, че Пентагонът се готви да построи военна база край Варна, да употребява за военни цели пристанище „ Росенец “, както и да разшири военноморската база в Атия. Отделно се възнамерява построяването на инфраструктура за Военновъздушни сили на Военноморски сили на Съединени американски щати на летището край Добрич. Всички изброени военни обекти ще бъдат заложени като цели за съветските ракети. Срещам съществено усложнение да дефинира цитираните нагоре идни събития като укрепващи българската национална сигурност. България се трансформира в инструмент за еднократно прилагане за задачите на американската геостратегия в Черноморския район. Перспективите са много мрачни. Мечтата на някогашния министър председател Борисов да вижда единствено платноходки в Черно море се изпари дефинитивно и окончателно. И то с неговото подпомагане.      

- Това е очевидно, само че съгласно Вас, какво трябваше да направи НАТО след нахлуването на Русия в Украйна?! Да не подхваща нищо и да даде картбланш на Русия да уголемява своите искания? Например Москва може да има проект в една съюзна страна (говори се за Русия, Беларус и Украйна) да усвои и други страни от постсъветското пространство. В последна сметка Путин направи няколко опита да събира страните от някогашния Съюз на съветските социалистически републики, само че не съумя, такава беше концепцията и за Евразийския съюз и прочие

- Бих желал да Ви обърна внимание, че по този начин заложен въпросът не е правилен. Затова ще отговоря с риторичен въпрос: а какво направи НАТО, с цел да стигнем до 24 февруари 2022 година?! Нима Североатлантическият алианс не направи всичко допустимо, с цел да се стигне до сегашната обстановка?! Причината за война не е единствено в тази страна, която стартира войната, само че и в дейностите на други страни, които я вършат неизбежна. След 1989 година НАТО или по-точно Съединени американски щати влязоха остро и безогледно в съветската буферна зона за сигурност в Източна Европа. Започнаха да осъществят методично геополитическата „ Стратегия на анакондата “ по отношение на Руската федерация. А Русия по това време беше на колене и гледеше безпомощно експанзията на НАТО. Светли мозъци на Америка предизвестиха, че разширението на НАТО на Изток е неточност и това ще има съдбовни последствия за света. Москва също предупреждаваше неведнъж Вашингтон, само че Съединени американски щати дълги години бяха решителен световен хегемон и не се съобразяваха с нищо и никого. След преврата в Киев през 2014 година американците започнаха да въоръжават украинската войска и да я готвят за война против Русия. Сенаторът Линдзи Греъм не крие този факт. Който желае може да види в YouTube видео, в което той през 2016 година декларира пред украински бойци, че Съединени американски щати ги приготвят за война против Русия. 
Но. Трябва да отбележа, че в по-дългосрочен проект Съединени американски щати ще са принудени заради липса на запаси да се откажат от Източна Европа. Тогава е допустимо тя да попадне още веднъж в съветската сфера на въздействие. Защото светът ще се парцелира на панрегиони, построени на цивилизационен принцип. Вашингтон ползва към Европа сега тактиката на Кутузов, който подпали Москва и остави Наполеон да влезе в съветската столица. Сега американците преди да изоставен Стария континент го подпалват и оставят на тези, които ще дойдат след тях. Но да си напомним, че Наполеон влиза с 554 000 войска в Русия и назад по пътя към Париж на съветската граница се връщат единствено 79 000 бойци. 

Съюзната страна към този момент е реалност. В съветските и беларуски медии Минск се загатва като „ втората столица на Съюзната страна “. Относно Вашия въпрос, да Ви кажа, че Москва не усвоява постсъветското пространство, както Вие се изразявате! Процесът е напълно различен. Но той не е понятен за тези, които не познават добре историята на Русия и са затънали до шия в блатото на демократичната ментална матрица. Ще изтъквам известния съветски мъдрец, богослов и антиболшевик Иван Илин: „ Русия е обединен жив организъм, географски, стратегически, набожен, езиков, културен, правов и държавен, икономически и антропологичен. На този организъм му следва да създаде нова държавна организация. Но неговото разчленяване ще докара до нескончаем безпорядък, повсеместен разпад и опустошаване, а по-късно ще се тръгне към ново събиране на съветските територии и съветските нации в ново единение. Тогава историята ще реши въпроса кои от дребните нации ще оцелеят в това ново събиране на Русия. Трябва да се молим на Бог, да се въдвори колкото се може по-скоро братско единство на народите на Русия “. Тези редове са написани в интервала 1947-1954 година и не са изгубили своята новост. Близо 2/3 от пророчеството на Иван Илин се сбъдна. Русия в своята многовековна история постоянно е била обсадена цитадела, в това число и през днешния ден. А по какъв начин биха реагирали Съединени американски щати, в случай че Москва показа своята нова тактика за Мексиканския залив и стартира да строи военни бази в района и да приказва за „ свободно мореплаване “? Процесът на реинтеграция на руското пространство едвам в този момент прави своите плахи стъпки, само че наклонността е ясна. Прекалено рано е да се приказва, че „ Путин не е съумял “...       

- Как очаквате да се развие позицията на Турция, която има втората по величина войска в НАТО, и която сега поддържа някакъв тип неутралитет? Поведението на Турция е допустимо да промени обстановката в Черно море, Турция може да отвори и спомагателни фронтове в постсъветското пространство. 

- Поведението на Турция е от доста огромно значение. Но Турция има запас да форсира или забави съществуващите трендове, само че няма капацитет да ги обърне или обезврежда. Голяма част от коментаторите не помнят, че Русия е най-голямата нуклеарна страна в света и се лимитират в своите разсъждения до рамките на стандартната война. Турция не крие, че има упоритости да се трансформира в световен фактор. Главните посоки, по които се движи Анкара за постигането на своята цел, са две: изграждане на „ Велик Туран “ и турската „ африканска тактика “. Русия в реалност е едно от огромните трудности Турция да се трансформира в световен състезател. Също по този начин Анкара не разполага със обилни запаси и е софтуерно подвластна от Запада. Основното оръжие на Турция за реализиране на нейните стратегически цели е цивилизационният фактор - етническо, религиозно и културно подобие. Тюркските елити в Средна Азия се стараят да се дистанцират оптимално от Москва. В този проект водач е Азербайджан и в по-малка степен Киргизия. Турската агресия се прицелва в постсъветското пространство. Но по туранска линия Турция протяга ръка и към самата Русия, към тюркските нации на Руската федерация. Анкара има отношение към Татарстан, Башкирия, Якутия, Чувашия, Тува, Алтай, Кабардино-Балкария, Дагестан, Хакасия и Карачаево-Черкесия. Да, Турция може дружно с Азербайджан да провокират още веднъж въоръжен спор с Армения. Но този път в него ще се вкючи най-вероятно и Иран. Анкара няма да се откаже от своята експанзионистична политика и ще укрепва своето наличие в постсъветското пространство, което постоянно е било зона на географска сигурност за Русия. Освен това турците управляват проливите, които са ключ към Черноморието. Така че Съединени американски щати ще изискат да имат една проамериканска Турция още веднъж.

- Американците се отнесоха високомерно, от позицията на силата и с неуважение към цената на Ердоган. Те не преговаряха да се схванат, а се сърдеха и проведоха преврати. Бяха решили, че Румъния и България могат да заместят Турция като боен и географски път и метод към Русия по време на спор.

- След президентските избори в Турция, на които Ердоган бе избран отново, стана ясно, че той преди вота е имал избрани сделки с американците. Турският президент отстрани всички антиамерикански настроени министри в турското държавно управление и ги размени с проамерикански. След преизбирането на Ердоган опозицията бързо прибра знамената и призна изборите. Американците съживиха разговора с турския президент и му направиха редица реверанси. Естествено, това ще му коства в някаква степен привилигерованите връзки с Путин. Позицията му на посредник в украинския спор загуби своя предходен искра. Това ме кара да смятам, че Ердоган в бъдеще ще се включи по-активно в американската тактика за Черно море, само че ще желае съществени обезщетения от всевъзможен темперамент от Вашингтон. Ако планът „ Велик Туран “ има релефно антируско измерение, то неоосманизмът на Балканите визира националните ползи на редица балкански страни. България не прави изключение. Черноморската тактика на Съединени американски щати може да се окаже в избран миг извънредно пагубна за българските национални ползи и териториален интегритет. Отделно, доста постоянно се подценяват вековните подмолни връзки на турците и британците. България и Румъния са „ дребни риби “ спрямо Турция във връзка с Черноморската тактика на англосаксонското ядро. 

- Ще се разположи ли нуклеарно оръжие на територията на някоя от черноморските страни?! Военната база към Констанца има ли капацитет за разполагане на нуклеарен запас?

- От много години американците имат ситуирано тактическо нуклеарно оръжие в седем бази в пет европейски страни. То може да бъде използвано единствено след заповед от Вашингтон. Официално към днешна дата няма информация, че някоя черноморска страна е приела американско атомно оръжие на своя територия. Но би трябвало да се има поради, че американските военни бази се употребяват с екстериториалност, по тази причина е доста мъчно да се откри действителната обстановка. Някой може ли да каже дали в американската база „ Бондстийл “ в Косово има нуклеарно оръжие? Носят се всевъзможни непотвърдени клюки. Така че откакто се съгласяваме на българска територия да има американски военни бази, поемаме и явен риск, който е за сметка на българския народ. Имаше непотвърдени клюки, че американците са трансферирали в Румъния част от нуклеарното оръжие, което е било дислоцирано в базата в Инджирлик, Турция. Трябва да имаме поради и че прословутите американски противоракетни системи „ Иджис Ейшър “, които са в Девеселу, Румъния, построяват се в Полша и се възнамеряват да бъдат ситуирани в база край Варна, са с двойно предопределение. Пусковите установки след промяна на софтуера могат да се зареждат с нападателни ракети „ Томахоук “. Когато ракетата към този момент е изстреляна и лети към своята цел, единствено Господ може да каже дали нейният заряд е стандартен или нуклеарен. Скрита картинка. При едно подозрение от отсрещната страна, може да последва неотложен ответен удар. Мисля, че за всички е пределно ясно какво рискуваме в ролята на американско прокси във войната сред Вашингтон и Москва.     

- Ще бъдем ли въвлечени във войната, която се разиграва на украинска територия, изключително когато човешките запаси на украинската войска се изчерпят?! Виждате ли такава заплаха?! Например, от събиране на разбъркан контингент за изпращане на бойното поле в Украйна до обстановка на разширение на войната в Черно море, където всички ние ще участваме, без значение дали желаеме, тъй като войната сама ще ни засегне. 

- Ние към този момент сме въвлечени във войната на Съединени американски щати против Русия. Какъв е смисълът Русия да ни атакува, в случай че не сме детайл на американската геостратегия против нея?! Ние ще стартираме да застрашаваме националната сигурност на Руската федерация, като даваме позволение за разполагане на американски военни бази на наша територия. Всички настояват, че НАТО е защитителен съюз. Но посочете ми една война на Североатлантическия алианс, която е водена на територията на страните от съюза! Къде виждате защита? В Югославия, Ирак, Афганистан, Либия... Както към този момент загатнах, България не разполага със сериозен демографски запас. Нашата войска е бутикова и съвсем обезоръжена. Най-много да пратим тилово поделение, което да обслужва някоя армейска баня на фронта. В това отношение към този момент имаме опит като участници в предходни „ обединения на искащите “. Въобще, в случай че имаме присъединяване с жива мощ, то ще бъде алегорично и за протокола. Но ние ще участваме интензивно с друго. Като предоставим българската територия за плацдарм, за подготовка и мероприятия за обезвреждане на „ съветската опасност “. НАТО ни пази от Русия близо 20 години. За този интервал останахме без войска, без индустрия, без опазване на здравето, без обучение, без селско стопанство, без народен суверенитет, на процедура без страна. Остана ни единствено територия с фрапантно оредяло население. Така че ние към този момент участваме – с територия, с марионетно държавно управление, с медии за потребностите на американската агитация, с решения, които обслужват непознат интерес и прочие  

- Възможно ли е да бъдем ударени за заплашване на някой различен? Караганов наскоро разви концепцията, че Русия би трябвало да нанесе нуклеарен удар в страна от Европейски Съюз, тъй като страхът от нуклеарното оръжие е липсващ и това обяснявало възходящата експанзия на Запада. Така, споделя Караганов, Западът ще се пречупи и ще се откаже от хегемонията си.

- Преди да разясняваме концепцията на Сергей Караганов за нанасянето на нуклеарен удар от Русия против страна от Европейски Съюз би трябвало да сме наясно с отговорите на следните въпроси. Първо, какъв държавен пост заема Сергей Караганов сега на неговото скандално изявление. Второ, каква е неговата професионална биография. В нашите медии той е показан като консултант на Путин и някогашен консултант на Елцин. През 2001 година е назначен за консултант на зам.-ръководителя в администрацията на президента на Русия. Но тази служба Сергей Караганов заема до 2013 година Той е почетен ръководител на Президиума на Съвета по външна политика и защита, който е неправителствена организация учредена през 1992 година по времето на Елцин, с цел да бъде аналог на сходни американски НПО-та, с които въпросният Съвет взаимно работи. По-ясно казано, Сергей Караганов е завещание от епохата на Борис Елцин и Андрей Козирев. Помним, че Козирев в качеството си на външен министър на Руската федерация твърдеше, че „ Русия няма свои лични национални ползи “ и през днешния ден разумно живее в Съединени американски щати. Както споделят руснаците „ козе понятно в чем дело “. Реално изявлението на Сергей Караганов беше провокация към Кремъл и обслужи антируската агитация. Във военната теория на Русия напълно ясно са написани изискванията, при които Москва може да използва нуклеарно оръжие. При опасност за съветската държавност. В момента такава обстановка не е налице и размахването на съветския нуклеарен „ боздуган “ може да служи единствено като злонамерена провокация.

 

     

 
 


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР